ginkoSmaller

Morwa – roślina na medal.

Rodzaj Morwa (Morus) obejmuje kilkanaście gatunków. Jadalne owoce rodzą Morwa Biała (Morus alba) oraz Morwa czarna (Morus nigra). Pierwsza z nich pochodzi z Chin, uprawiana jest na karmę dla jedwabników. Morwa czarna pochodzi z Bliskiego Wschodu i traktowana jest jako roślina owocowa.

Morwa biała znana jest w Europie i na świecie. Roślina ta rośnie w formie wysokiego krzewu lub drzewa dorastającego do 10-14m. Owoce tego gatunku pojawiają się pod koniec czerwca i na początku lipca a swoim kształtem bardzo przypominają owoce jeżyny. Ze względu na zawarte w nich cukry (ok. 12%) są słodkie, oraz 0.4% kwasów, lekko mdłe, koloru białego, różowego, purpurowoczarnego (1-2.5 cm długości).

Morwa czarna charakteryzuje się silniejszym wzrostem od białej. Owoce są smaczniejsze i mniej słodkie (zawartość cukrów 6%, kwasów ok.0,6%) są również większe o czarnym zabarwieniu.

Oprócz w. wym składników owoce obu gatunków zawierają m.in. nawet do 30% witaminy C, prowitaminę A, flawonoidy i żelazo. Są smaczne i zdrowe oraz nadają się do przetwarzania na pyszne soki, wina i marmolady. Świetnie sprawdzają się jako smakołyk między posiłkami oraz dodatek do sałatek i deserów. Roślina ta znalazła zastosowanie w lecznictwie. Związki zawarte w liściach Morwy białej są pomocne w wyrównywaniu poziomu cukrów we krwi u cukrzyków. W Polsce częściej spotkać można w uprawie Morwę Białą ponieważ jest ona mniej wrażliwa na niskie temperatury.

Gatunek ten świetnie sprawdza się jako roślina na nieformowany żywopłot. Aby uzyskać efekt żywopłotu najlepiej zastosować rozstawę 1,5-2 m miedzy roślinami. Serdecznie polecamy ten mało znany a bardzo szlachetny gatunek.